Skip to main content
šátek s potiskem přírodnin, gelových razítek a textilními barvami

Šátek pro milovníky přírody

 

V kontaktu s přírodou můžete být i prostřednictvím šátku. Připravili jsme pro vás návod, jak si takový šátek vytvořit pomocí textilních barev a přírodnin nebo razítek.

Co potřebujete na přírodní šátek

I příroda se dá použít pro dekorování. Například traviny a lístečky mohou posloužit jako šablonky. Využijte luční poklady.

Detail šátku ozdobeného barvami Cadence na textil a razítky Aladine

 

Postup potisku přírodninami

Dejte pod šátek igelit jako ochranu před prosáknutím barev na stůl. Běžte do lesa nebo na louku a sbírejte traviny, kytičky a různé lístky, které se vám líbí. Nasbírané poklady vložte do novin a mírně zatižte. Nechte do druhého dne zavadnout. Aby byl otisk co nejdokonalejší, musí být přírodniny co nejvíce přitisknuté k látce. Během sprejování si můžete přírodniny přichytit pomocí lepicího textilního spreje nebo špejlí.

Traviny naaranžované na šátku

 

Na různá místa na šátku sprejujte všemi 4 uvedenými tekutými barvami ve spreji. Protože barvy mají originální zářivé barvy, sprejujte na menší části a nedávejte příliš barvy jednu přes druhou.

Traviny přestříkané barvami na textil Cadence

Odkrytí tvarů travin přestříkaných barvami na textil Cadence

 

Tip: Zkuste druhé otisky dělat na různá místa kolem prvních, ale i přímo do nich. Vzniknou tak různá zajímavá provedení.

Vyzkoušejte jinou formu otisku přírodnin. Vezměte husté barvy hnědé, modré a bílé. Dejte je na plastovou podložku či paletku. Bílou a hnědou barvu smíchejte. Vznikne béžová. Do každé barvy dejte kousek ustřižené kuchyňské houbičky. Na hrubší stranu listu naneste barvu. Musíte nanášet rychle, aby barva nezaschla. Hustá barva schne mnohem rychleji nežli tekutá. Otočte obarvený list na šátek a přitlačte. Použijte papírový válec.

Barvení travin houbičkou a textilními barvami Cadence

Ukázka obtisku lístečku odkrýváním lístečku z šátku

 

Razítka na textil

Z razítkových sad vyberte hodící se motivy. Otiskněte černou textilní poduškou. Na náš šátek jsme použili gelová razítka travin. Ta přitiskněte na akrylový bloček, díky kterému uděláte snadno otisk. Razítka mandal jsou gumová. Těmi rovnou tisknete. Doporučujeme tlačit na střed razítek. Otisk je pak výrazný a přesný. Tisknout můžete ihned. Podklad nemusí být zcela zaschlý. Jen tam nesmí být loužičky ze sprejových barev. To pak musíte počkat, než se vpijí do látky.

Hotový šátek potištěný travinami a razítky Aladine

 

Na závěr dodělejte detaily. Dokreslete chybějící části přírodnin. Nebo dle své fantazie kreslete vlnky a čáry na pozadí. Pěkně vypadají různě velké tečky v řadě nebo ve shluku.

Detail potisku travinami

 

Nechte šátek uschnout. Žehličkou přes jemnou textilii barvy zafixujete. Doporučujeme prát až tak po 3 dnech od malování. Raději perte v ruce a použijte šetrný prášek nebo mýdlo na praní.

Přejeme vám, aby se dílo povedlo. Začala vás bavit práce s textilními barvami a razítky? Nechte se inspirovat dalšími textilními projekty na našem blogu >>

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *