Skip to main content

Jak zapojit děti do rekonstrukce pokojíčku?

 

Plánujete-li přestavbu dětského pokoje, rozhodně do ní zapojte i své děti. Jsou to přece ony, kdo bude v pokojíčku bydlet a trávit většinu času. Aby se zde cítili příjemně, nechte je, ať si svůj prostor zařídí samy, pouze s vaší pomocí. Nejen, že se tím skvěle zabaví na dlouhé dny, ale podpoří to jejich smysl pro zodpovědnost, fantazii, tvořivost, a vy navíc budete mít skvělé pomocníky, díky kterým si rekonstrukci užijete také!

Staňte se vy i děti designéry

Na začátku je důležité si ujasnit, v jakém duchu a barvách se nový pokoj ponese. Zvolte neutrální základ, například bílou nebo béžovou. Nechte dětem prostor pro použití veselejších barviček, aby tak spolu všechno hezky ladilo.

K představě o rozvržení nábytku můžete použít papírový model pokoje. Vytvořte si jej v určitém měřítku přesně podle rozměrů ve skutečnosti. Ve stejném měřítku si vytvořte také modely nábytku, který chcete do místnosti umístit. Děti pak mohou po papíře nábytek posouvat a naplánovat si, kde bude který kus stát. K těmto účelům také dobře poslouží smazatelná tabule.

Pokud máte tablet, bude děti určitě bavit plánování v nějakém designerském programu. Některé jsou dokonce volně ke stažení v beta verzi, která pro tuto jednorázovou záležitost postačí. Děti si zde zvolí barvy stěn, nábytku, jeho rozmístění, dekorace a tak dále.

Pokoj pro děti a studenty

Tvořte, dekorujte, malujte

Dětský pokojíček je důležité taky náležitě vyzdobit. Chcete-li mít v prostoru hodně barev, zvolte raději bílé stěny a barevně vymalujte pouze tu hlavní. V duchu její barvy se pak ponese celý pokoj. Děti si ale mohou s vyzdobením bílé stěny trošku vyhrát. Do mělkých misek nalejte různé odstíny barev; ratolesti si pak do nich namáčejí ručičky, které následně obtisknou na zeď. Taková dekorace, kterou vytvořili sami, a ještě se u ní dobře bavili, jim vydrží v pokoji určitě dlouho.

Textilní doplňky, jako jsou třeba povlaky na dekorační polštářky, si mohou děti ozdobit také samy. Stačí, když zakoupíte povlaky z bílé látky, barvy na textil a pár razítek, štítkovač. Pokud jsou děti šikovné, mohou na textil nejen razítkovat, ale také malovat štětci. Jeden z těchto krásných výrobků se jistě uchytí i ve vaší ložnici. Doporučujeme si šanony i stolní organizéry označit štítky. I práce se štítkovačem bude děti bavit.

Voskovky na textil pro děti

Vezměte děti na nákupy

Původní skříň už má to nejlepší za sebou? Z komody trčí šuplíky, které už není možné zavřít? Nejmladší potomek vyrostl z dětské postýlky? To jsou rozhodně důvody pro návštěvu obchodního domu s nábytkem. Tentokrát však do něj nechoďte sami, ale vezměte s sebou i děti. Ty si na vlastní kůži nábytek vyzkouší a zjistí tak, zda jim bude nová matrace pohodlná, jestli dosáhnou i do nejvyšší police od skříně nebo zda je výška vybraného psacího stolu v pořádku.

Co by mělo zůstat v režii rodiče a na co nezapomenout?

Jsou však i záležitosti, o kterých děti příliš rozhodovat nenechte. Těmi jsou například použité materiály – zejména u nábytku se vyvarujte nákupu levných kusů z překližky i v případech, že se dětem líbí. Ukažte jim jiný nábytek a přistupte ke kompromisu. Mírněte děti také ve volbách barev. Pokoj by samozřejmě měl být veselý, nicméně některé barvy mohou podněcovat až příliš aktivity, a dítěti by se tak mohlo špatně usínat.

Nezapomeňte na dobré osvětlení, zejména na stolní lampu pro práci u psacího stolu. Důležitá je samozřejmě bezpečnost všech zvolených prvků. Pokud je vaše nejmladší dítě ještě v batolecím věku, zaměřte se na to, aby jeho dětská postýlka byla natřena nezávadnou barvou. Ostré rohy nábytku pak opatřete chrániči a nepoužívané zásuvky raději uzavřete záslepkou. V neposlední řadě nezapomínáme ani na zatemňovací prvky do oken, díky kterým se dítě kvalitně vyspí.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *