Skip to main content
návod na slané těsto

Návod na výrobu, pečení a sušení slaného těsta

Výroba slaného těsta 

K výrobě slaného těsta budete potřebovat:

  • 2 sklenice hladké mouky
  • 3/4 sklenice studené vody
  • 1 sklenici soli

Sůl a mouku nasypte do mísy. Postupně přidávejte vodu a míchejte, dokud nezískáte pružné, ale pevné těsto. Jestliže se těsto drolí, dolijte trochu vody. Jestliže se těsto příliš lepí, přidejte trochu mouky. Těsto můžete i obarvit potravinářským barvivem. Pokud chcete výrobky ještě malovat nebo dáváte přednost přírodní nahnědlé barvě, pak barvivo nepoužívejte.

Důkladně propracované těsto zabalte do igelitového sáčku, aby neosychalo.

Slané těsto
Zdroj: www.diynatural.com

Práce s těstemSlané těsto - váleček

Pro další práci s hotovým těstem si připravte dřevěný vál nebo pečicí papír. Lepší je, když si pracovní plochu posypete slabě moukou, aby se těsto nelepilo k ploše. Těsto, se kterým nebudete pracovat, nechte vždy zabalené v igelitu. Zabráníte tak jeho osychání.

Jednotlivé části vytvarovaného těsta spojujte vodou. Trochu vody naneste štětcem nebo prstem na místa, která chcete spojit. Pokud byste jednotlivé části vodou „nepřilepili“, během schnutí by mohly odpadnout.

Sušení slaného těsta

Výrobky ze slaného těsta můžete sušit rychle (a nákladně) v troubě nebo dlouze (a zadarmo) na vzduchu. Záleží jen na vás a ostatních pomocnících, jak moc jsou nedočkaví pro další práci.

V troubě se doporučuje sušit hotové výrobky při 50 °C 5 i více hodin. Pokud si zvolíte sušení na vzduchu, vyberte nějaké teplé místo v místnosti v blízkosti radiátoru, nebo přímo na něm, kde můžete nechat výrobky vysychat několik dní.

Důkladně vysušené těsto poznáte podle toho, že je bílé z obou stran, snadno ho oddělíte od podložky, není syrové ze spodu a nelepí.

Pečení slaného těsta

Usušené těsto potřete před pečením žloutkem, který rozkvedláte s trochou mléka. Těsto pečte nejlépe v horkovzdušné troubě při 150 °C do zhnědnutí 15 – 20 minut. Pokud nechcete výrobky dále barvit a chcete dosáhnout tmavší hnědé barvy, teplotu před koncem pečení zvyšte.

Malování na těsto

Na upečené těsto malujte neředěnými vodou ředitelnými barvami. Než začnete malovat další barvou, nechte již namalované části zaschnout. Hotový výrobek můžete přelakovat, nejlépe ze všech stran. Zvýšíte tak životnost výrobku.

Nenalakované výrobky ve vlhkém prostředí nasáknou vlhkost a rozdrobí se.

Komentářů: 15

  1. dobrý den, někde jsem se dočetla, že pokud těsto lepí má se přidat sůl, tady čtu že připad mouku. Co je lepší? děkuji

        1. Dobrý den Samueli, je možné, že někteří pedagogové zařazují i tvoření z těsta do výuky výtvarky. Osobně jsem se s tím však nesetkala.

  2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jestli je tento způsob vhodný na výrobu roztahováku do uší, zda li je to hygienické atd..

    1. Katherine,
      nevím, co máte přesně na na mysli. Každopádně těsto je z „přírodních zdrojů“ – mouka, voda a sůl. Hezký den. Jana, Activáček.cz

  3. Dobry den lze s tohoto testa udelat otisk detske nozicky???nemate nejaky typ jak na to aby to vypadalo jako sadrovy odlitek???

    1. Dobrý den, upřímně, takhle použít slané těsto nás nenapadlo a vzhledem k jeho omezené životnosti ho pro otisk na památku nedoporučujeme.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *